LEVENSVREUGDE VANDAAG.
Bespreken van het organigram + andere diensten met de school verbonden.
De school : BKO-BLO
2 kleuterklassen
6 lagere klassen waarvan 3 auti- klassen met specifieke auti- werking.
Extra diensten :
- Revalidatiecentrum.
- Sociale dienst (Sociaal verpleegkundige): o.a. huisbezoeken, problemen oplossen,...
CLB: Centrum voor leerlingenbegeleiding. Een aantal uren per week is er iemand aanwezig op onze school. Leerkrachten die vragen hebben, problemen of die een kind willen laten testen kunnen op haar beroep doen.
Busvervoer: Dit is gratis voor de kinderen als de ouders kiezen voor de dichtsbijzijnde school. De kinderen worden op school opgehaald en vervoerd naar en algemene verzamelplaats. Hier stappen ze over op de bussen die hun huiswaarts brengen.
Schoolverpleegster : Zij is verbonden aan onze school en staat in voor alles op medisch vlak + helpt mee met de verzorging van de kinderen.
Contacten met de ouders :
Via klasseraden : Per kind gaan er een aantal raden per jaar door. Aan een klassenraad kan iedereen deelnemen die met dit kind werkt. Vb. leerkrachten, therapeuten, ouders, sociaal verpleegkundige, schoolverpleegster,... De raden gaan door tijdens of na de schooluren.
Heen- en weerschriftje : Elk kind heeft een schriftje dat dagelijks pendelt tussen thuis en de school. Daar wij als leerkracht sommige ouders heel weinig zien is dit een ideaal communicatiemiddel.
Oudercommissie : Bestaat voornamelijk uit ouders en gaat een aantal keer per jaar door. Zo krijgen ouders meer inspraak in de schoolwerking. Zij organiseren ook allerlei acties om geld in het laatje te brengen.
Oudercontactavonden : Deze kunnen klassikaal of individueel worden aangeboden door de klastitularis.
Open- klas- dagen: Ouders worden uitgenodigd om een kijkje te nemen in de klas en bij de therapiëen. Zo zien ze hun kind aan het werk in de school. Meestal combineren we dit ook met een klasseraad.
Extra mogelijkheden :
- Gratis busvervoer (wel dichtsbijzijnde school kiezen!!!)
- Warme maaltijden + etensbegeleiding.
Bijscholing in het buitengewoon onderwijs.
Bijscholing is in het buitengewoon onderwijs een noodzaak omdat het een zeer specifieke aanpak vraagt.
Zo kan je allerlei bijscholingen volgen maar wat iedereen dient te volgen is de auto- cursus (specialisatie voor wie werkt met kinderen met autisme) en de VOBO- opleiding (voortgezette lerarenopleiding voor het buitengewoon onderwijs).
Op medisch vlak is het belangrijk om EHBO te kennen en toe te kunnen passen. Wij dienen ook vaak medicatie toe. Daarnaast kunnen we wel nog terugvallen op de schoolverpleegster.
In het bijzonder onderwijs heb je andere ontwikkelingsdoelen dan in het gewoon basisonderwijs.
De ontwikkelingsdoelen richten zich op 7 domeinen :
- Communicatie en taal.
- Leren leren.
- Motorische ontwikkeling en lichamelijke opvoeding.
- Muzische vorming.
- Sociaal- emotionele ontwikkeling.
- Wereldoriëntatie.
- Functioneel rekenen.
Je lessen ga je steeds aanpassen naar het klasniveau en naar het kind als individu. Het is dus belangrijk om zeer sterk te differentiëren. Verder is het belangrijk om voor deze kinderen alles sterk te visualiseren met concreet materiaal, foto's, prenten, tekeningen,... Daarnaast hebben we van elk kind een dossier en een handelingsplan.
Dossier : Alle verslagen, gegevens... zitten hierin. Het dossier is er ter inzage voor alle personen die met het kind werken.
Handelingsplan : Per kind wordt een plan opgesteld rond de doelen (prioriteiten) waarrond men gaat werken. Het dient tevens als evaluatiebundel en wordt doorgegeven naar de volgende leerkracht.
Voor de klas hebben we ook nog een Groepswerkplan waar alle info rond de school + je eigen klaswerking in verzameld wordt.