LEVENSVREUGDE
PROJECT SPEELPLEIN

speeltuin.gif

WELKOM

DATA OM TE ONTHOUDEN | KERSTMAN BIJ LEVENSVREUGDE | LEVENSVREUGDE | ONZE SCHOOL | LEVENSVREUGDE VANDAAG. | PROJECT SPEELPLEIN | GASTENBOEK | SCHOOLALBUM NU | SCHOOLALBUM LATER | CONTACTEER ONS | LINKS

  1. MOTIVATIE EN DOELSTELLINGEN.

Onze bedoeling is een speelplaats te creëren die de kinderen aanspoort tot beweging en creatief bezig zijn en dit op een vrije en veilige manier.

Er is reeds een verharde speelplaats, een degelijke omheining en een ruim fietsparcours voorzien. Hiervoor zijn we de inrichtende macht van Levensvreugde enorm dankbaar. Dit schooljaar wordt er een berging gebouwd nabij het fietsparcours.

Momenteel wordt er gewerkt om de speelplaats meer kleur te geven via grondschilderingen en aangepaste spelen.

Ons voorstel omvat het aanleggen van een kindvriendelijke speeltuin aangepast aan de noden en mogelijkheden van alle kinderen van onze school.

De speelplaats bevindt zich achter de verschillende klassen. Via een grote terrasdeur kunnen de kinderen van de klas naar de speelruimte.

We opteren voor het indelen van de speelplaats in verschillende hoeken waarbij beweging, creativiteit, rust en ontspanning centraal staan.

2. VOORSTELLING VAN DE HUIDIGE SCHOOLPOPULATIE.

De Kleuterklassen.

K1: Bestaat uit ernstig en matig mentaal gehandicapte kleuters met een autismespectrumstoornis.

De werkelijke leeftijd is tussen 2 jaar 6 maand en 6 jaar. De verstandelijke leeftijd tussen enkele maanden en 3 jaar.

  • Voor deze groep is het aanbieden van structuur prioriteit.
  • Fysieke structuur of specifieke plaatsen voor verschillende activiteiten.  
  • Visuele systemen met een voormiddag- en een namiddagschema.
  • Leermethode in de vorm van één-één relatie.

Het leren functioneren in groep, elkaars aanezigheid dulden, beurt leren afwachten, met materiaal leren mgaan, materiaal leren delen, leren zinvol bezig zijn en spelen ... zijn enkele belangrijke doelstellingen.

K2 : Bestaat uit zes kleuters tussen 3 en 6 jaar. Tot deze groep behoren 2 kinderen die meervoudig gehandicapt zijn, zij kunnen niet stappen en worden verplaatst in een rolstoel.

Het spel beperkt zich bij deze kleuters nog enkel tot het alleen spelen. De prioritaire doelstelling voor deze groep is dat hun motoriek gestimuleerd wordt via aangepast en veilig speelgoed. Het is zeer belangrijk dat de kinderen hun vrije tijd (speeltijden) zinvol kunnen besteden.

Klas E.

Is samengesteld uit 8 kinderen (7 jongens en 1 meisje) tussen 6 en 8 jaar. Deze klas is een autiklas: alle kinderen hebben een mentale handicap en autisme.

Belangrijk binnen deze klasgroep is een kindvriendelijke speelplaats te kunnen creëren waarin natuurlijke materialen een hoofdrol spelen. Elk van deze kinderen werkt graag met sensopatisch materiaal (=auditief, visueel tactiel).

Kinderen met autisme houden van een vaste structuur omdat dit hen een gevoel van veiligheid geeft.

Parcours lenen zich enorm tot geven van structuren. Tevens dragen deze bij tot het trainen van de grove motoriek, het evenwicht, het samenspelen zodat de totale ontwikkeling van onze kinderen gestimuleerd wordt.

Klas D.

Klas D telt 7 kinderen (4 meisjes en 3 jongens). Deze klas typeert zich in ernstig mentale handicap met autismespectrumstoornis.

Voro hen biedt een verrijkte speelplaats tal van ontwikkelingsmogelijkheden.

Het leent zich tot grootmotorische bewegingen, die sommige van hen nog voor een groot deel onder de knie moeten krijgen. Zoals lopen, springen, evenwicht houden, armen gebruiken enz...

Dit stimuleert niet allen het spel als individu maar leert hen ook samen spelen wat zeker niet voor de hand ligt binnen deze groep.K

De activiteiten van deze kinderen situeren zich op basaal niveau. Het is belangrijk om op de speelplaats alle zintuigen van de kinderen te prikkelen. Zij hebben enorme interesse naar auditieve, tactiele en visuele prikkels.

Bij de opbouw van een speelplaats is het van belang dat deze structuur uitstraalt wat het voor autisten voorspelbaar maakt. Zo voelen ze er zich opperbest bij.

Klas F.

Deze klas telt 9 leerlingen en is zeer heterogeen qua samenstelling. We situeren ons bij deze groep zowel op basaal niveau met meervoudige handicap, kinderen met autismespectrumstoornis tot kinderen op een niveau van vrij zelfstandig en motorisch good fuctioneren. Elk kind vraagt een eigen individuele begeleiding. Wat zeker tot uiting komt bij het spel.

Het spelen in hoeken is voor hen enorm belangrijk vermits hun noden en spelgewoontes verschillen. Het ene kind zoekt een rustige omgeving terwijl een ander behoefte heeft om zich uit te leven en te ravotten.

KLAS C.

Deze klas telt 8 leerlingen met een algemene ontwikkelingsachterstand, meer bepaald drie leerlingen met het syndroom van Down, één kind dat lijdt aan zware epilepsie aanvallen, één kind met ADHD en één kind met het syndroom van Gilles de la Tourette.

We proberen de mogelijkheden van elk kind zo veel mogelijk individueel te benaderen naargelang het niveau.

Er wordt veel belang gehecht aan zelfredzaamheid en sociale vaardigheden.

De leerlingen die er rijp voor zijn, krijgen ook oefeningen op schools vlak, zowel concreet als op papier. Elke leerlin wordt zoveel mogelijk individueel begeleid.

Klas A.

In deze auti-klas zitten 6 leerlingen. Ze hebben door hun autismespectrumstoornis, behoefte aan een gestructureerde omgeving en duidelijke dagindeling.

e leren rekenen, schrijven en lezen. Ze zitten op onze school omdat ze in grote klasgroepen moeilijk en storend gedrag vertonen. Ze krijgen hier een individueel aangepast programma en leren om meer zelfstandig te fuctioneren.

We besteden ook aandacht aan sociale vaardigheden en leren hen ook om zich in een vreemde omgeving (vb. winkel, bibliotheek) te handhaven.

Op de speelplaats kiezen deze leerlingen meestal om te fietsen of om te voetballen. Ze hebben tijdens de middagspeeltijd echt nood aan een motorisch uitlaatklep.

Klas B.

Is samengesteld uit 10 leerlingen van 10 tot 13 jaar.

Enkele leerlingen vertonen autistiform gedrag en sommige kinderen bezitten grofmotorisch vrij veel mogelijkheden.

Bij geleid spel wordt er gespeeld in grote groep of per twee. Tijdens deze momenten komen estafette en balspelen aan bod. Er is ook een eenvoudige initiatie in tennis, basket, werpen met frisbee enz...

Tijdens het vrij spel houden de kinderen ervan om te fietsen, schommelen, springen, klimmen, klauteren enz... Evenwichtsspelen horen daar zeker ook bij.

Momenteel bevindt deze klas zich aan de binnenspeelplaats. De kinderen spelen tijdens de middagpauze op de speelplaats aan klas A,C en F. Zij maken gebruik van het fietsparcours.

In naam van al onze kinderen en het personeel, hartelijk bedankt voor uw blijvende interesse en steun.
Juf. Jeanine.         Juf. Yo       en        Juf. Els.

Neem even een kijkje bij "De Motoslakken". Het zijn vrienden die helpen om ons project te steunen. Neem zeker een kijkje bij hen onder de naam : EVENEMENT.

clown1.gif